Fermentált savanyított kelkáposzta káposzta Receptek Egészség immunerősítő télire maradékmentő vitamin

Frankfurti leves készítésnél jutott eszembe, hogy a maradék kelkáposztát fermentálom, ezzel nem csak időt spórolok, de egészséges és ízletes ételt tudok tenni a család elé.

Hozzávalók:

  • kelkáposzta
  • sárgarépa
  • hagyma, fokhagyma
  • fűszerek: pl. bors, köménymag, babérlevél
  • 2 %-os sóoldat*

*2% - os sóoldat: 1 liter előzőleg felforralt, majd lehűtött vízhez, 1 csapott evőkanál, azaz 20 gramm jódmentes só

Elkészítése:

A káposztát csíkokra vágjuk, a hagymát és a répát felszeleteljük. A megtisztított befőttsüveg aljára tesszük a fűszereket, majd a fokhagymát, répát, kelkáposztát, és 2 %-os sóoldattal leöntjük.

Tetejét lezárjuk, tálcára állítjuk, mert ha beindul az erjedési folyamat, a fedő alól elkezdhet kiszivárogni egy kis lé. Ügyeljünk arra, hogy az üvegeket ne érje forró napsütés, a hőmérséklet állandó legyen, a legjobb a 18-22°C. A készítés másnapján, már hallhatjuk a "ciripelésüket".

Ez a "ciripelés" számomra nagyon megnyugtató, mert egyrészt tudom, hogy jó úton haladunk, másrészt mert nagyon jó relaxálásra is. Szeretem a konyhámban ülve hallgatni. Lassan már függő leszek.

A kis "fermentumjaink" még néhány napig ciripelhetnek, és mikor már lecsendesedtek, akkor érdemes először megkóstolni őket. A különböző zöldségeknek más- más az érési idejük, én ezt a káposztát csak néhány hét múlva fogom kibontani.

Hogyan használhatjuk fel?

Fermentált savanyított kelkáposzta káposzta Receptek Egészség immunerősítő télire maradékmentő vitamin

Ha elkészült a káposztánk, ehetjük simán úgy, mint egy savanyúságot, de készíthetünk belőle levest, főzeléket, sőt egy kis mártogatóst is.

Ha már felbontottuk az üveget, tegyük hűtőbe nehogy a káposztánk megromoljon. Ha pedig még nem bontottuk fel, később szeretnénk elfogyasztani, lehetőleg tegyük hűvös, sötét helyre. Sajnos nekem nincs kamrám, de eddig még szerencsére, a konyhámban nem romlott meg semmi.

Ha tetszett a recept, érdemes neked is kipróbálni!

Jó étvágyat hozzá! :)

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Almás - zellerpüré :)

Szupervitamindús, ínycsiklandozó lilakáposzta télire...

Édesburgonyás -sütőtök krémleves :)

Vitamindús, májfiatalító reggeli

Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)

Svéd uborka

Fermentált uborka, akár télre is... 

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

Vöröslencse krémleves