Szombat éjjel készült, még tányért sem tettem alá, gondoltam pár óra múlva úgyis kelek addig úgysem indul be.

Aznap éjjel lilakáposztát is tettem el, vasárnap reggel a káposzta még csendben volt, de az uborka már kis levet is eresztett, közben folyamatosan "beszélt hozzám"...sziszegett. :)

Receptek uborka svéd uborka fermentált fokhagyma vöröshagyma egészség​​

Ez az első fermentált svéd uborkám. A véletlenen múlt, hogy ezt a finomságot elkészítettem, mert 4 db uborkát rendeltem, és 8 darabot hoztak. :) Az  uborka önmagában kevés lett volna, de svéd uborkának egy nagyobb üvegben pont elég.

Többféle elkészítési módja van, ez nem az az édes, ecetes verzió, és az uborkát sem sóztam le, csak felöntöttem sós felöntőlével.

***********

Hozzávalók:

  • 8 db uborka
  • 2 fej vöröshagyma
  • egy kevés póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • egész bors
  • mustármag
  • koriander
  • pici torma
  • sós felöntőlé (2%-os) - 1 liter vízhez 20 gramm só

***********

Elkészítése:

Az uborkát és a hagymát picit vastagabbra szeleteltem, majd szépen belepakoltam az üvegbe a hozzávalókat. A pici darab megpucolt torma elhagyható. A fűszereket is érdemes ízlés szerint variálni. Végül az előzőleg felforralt, lehűtött sós vízzel leöntöttem.

Akinek nincs mérlege, 1 liter vízhez kb. egy púpozott evőkanál jódmentes sót érdemes tenni.

Csütörtök reggel megkóstoltam, finom, de pár nap múlva lesz az igazi. Este beteszem a hűtőbe, ott "érjen" tovább (ha nem találom elég sósnak, ilyenkor még szoktam bele tenni egy keveset).

A fermentált ételek az egész szervezetünkre jótékonyan hatnak. Gazdagok enzimekben, és értékes tápanyagokban, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk.

​​​​​​A teljesség igénye nélkül néhány szó a hozzávalókról:

Uborka


Az uborka sokféle vitamint tartalmaz ( A- vitamint, E- vitamint, C- vitamint, B - vitamiokat), és ásványi anyagokban is gazdag ( nátrium, magnézium, kálium, foszfor, vas).
Mivel lédús, ezért kitűnő szomjoltó. 

Fokhagyma

A fokhagymának magas a nitrogén és a foszfortartalma, de ezen kívül kálium, kálcium és magnézium is található benne. Tartalmaz még A, B, C, és E-vitamint is. Antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Immunerősítő, védi a szívet, csökkenti a vérnyomást, vírus, és baktériumölő, tisztít, és még az emésztésre is jó hatással van.

Vöröshagyma

A vöröshagymában sok az ásványi só, és többek között még B1-, B2-, E, C-vitamin és nikotinsav, ezenkívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén, és cink található benne. Elsősorban érelmeszesedésre használják, de jótékonyan hat az emésztésre, enyhíti a megfázás tüneteit, továbbá a fokhagyma mellett az egyik leghatásosabb baktériumölő.

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Fermentált uborka, akár télre is... 

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

Vöröslencse krémleves

Tápiókapuding gazdagon

Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire

Köszönöm, hogy benéztél!

Szeretettel:

Tündi