Évek óta tagja vagyok egy csoportnak a facebookon, ahol egymást támogató közösségre leltem. A tagok napi szinten osztanak meg ötleteket a fermentálással kapcsolatban.

Én csak néhány hónapja kezdtem komolyabban belemélyedni a témába, azóta a konyhám kezd egy kisebb laboratóriumhoz hasonlítani, ahol mindig van valami, ami sziszeg, pezseg, folyik... :) Rengeteget kell még tanulnom, s bár a tudásom nem tökéletes, de minden egyes kis üveggel sikereket érek el. Ha csak a fermentált savanyú káposztámra gondolok...az íze nagyon finom, és ez az első káposzta, ami nem bántja a pocim. :)

A családom is részese lett az új "hobbimnak", akár akarják, akár nem. :) :) :)  Néhány hete a fiam lefényképezte a fermentált pitypangomat, elküldte a képet azzal a szöveggel, hogy "anya, furcsa hangokat ad ki a virágbefőtted, mit csináljak?" :)  Hát, ilyenkor érdemes egy kicsit sziszegtetni (kicsit lazítsuk meg a kupakot, de ne tekerjük le teljesen, engedjük ki a gázokat). :)

recept  fermentált  uborka vitamin fokhagyma
Fotó: food.photo_byvivi

Fermentált uborka készítése:

Hozzávalók:

  • ‌5 literes üveg
  • ‌2,5 kg uborka
  • ‌kapor
  • ‌fokhagyma
  • ‌babérlevél
  • ‌mustármag
  • ‌bors
  • ‌koriander
  • ‌torma, meggyfalevél
  • ‌jódmentes só
  • ‌víz

Elkészítése:

A megtisztított uborka végeit levágjuk, és hosszanti irányba bevagdossuk. Az üveg aljára szórjuk a fűszereket, erre halmozzuk egymás mellé függőlegesen az uborkákat, tesszük bele a kaprot és a fokhagymát. Ha nincs otthon torma és meggyfalevél, esetleg szőlőlevél, nem gond, még én sem tettem bele, de ha a következő adag készítésnél tudok venni valahol, mindenképp kipróbálom, mivel erjedéslassító hatásúak, így nagyobb eséllyel lesz roppanós az uborkánk. :) 

Mikor kész, 3%- os sóoldattal (amit előzőleg felforraltunk, majd lehűtöttünk)  leöntjük.

Megj.: 3% - 1 liter vízhez 30 gr. sót tegyünk. Én 2%- os sóoldattal kezdtem, de nem éreztem elég sósnak, ezért tettem még hozzá sót ( Himalája -sót használtam). 4%- os sóoldatig lehet növelni a só mennyiségét.

​​​​​​​Ez az uborka ízre hasonlít a kovászos uborkához, de nem az, a tetejére nem teszünk kenyeret. Miután felöntöttük sóoldattal, kb. 1-1,5 cm levegő legyen a sóoldat és a kupak között, szorosan zárjuk le. Tűző napra ne tegyük ki. Szobahőmérsékleten, tepsire vagy egy mély tálra téve pihentessük, ha "szól" és ereszti a levét naponta sziszegtessük picit, amíg lecsendesedik, szükség esetén pótoljuk a levét. Érdemes olyan helyre tenni a lakásban, ahol hűvösebb van. Ha télire szeretnénk uborkát eltenni, szeptember körül elkezdhetjük, akkor már nincsen olyan nagy meleg, lassabban erjed. Egész télen élvezhetjük ezt az egészséges finomságot. :)

A harmadik naptól kóstolgathatjuk a levét, a 4.-5. naptól már lehet, hogy jó is az uborkánk. Ha elkészült érdemes kisebb üvegekbe, majd a hűtőbe tenni. :) 

​​A fűszereknél bátran kísérletezhetünk, mi az amit szeretünk. Mi imádjuk a fokhagymát, ezért sokat tettem bele, de tettem már el fokhagymát lilahagymával is, és fogok pár kisebb üveggel eltenni télire önmagában is.

Már az interneten is rengeteg információt találunk a fermentálással kapcsolatban, de érdemes a könyvek között is körül nézni, én is vettem néhányat, sőt már ajándékoztam is, annyira hasznosnak találom, hogy szerintem tanítani kellene az iskolában. :) 

A fermentált ételek az egész szervezetünkre jótékonyan hatnak. Gazdagok enzimekben, és értékes tápanyagokban, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk.

​​​​​​A teljesség igénye nélkül néhány szó a hozzávalókról:

Uborka


Az uborka sokféle vitamint tartalmaz ( A- vitamint, E- vitamint, C- vitamint, B - vitamiokat), és ásványi anyagokban is gazdag ( nátrium, magnézium, kálium, foszfor, vas).
Mivel lédús, ezért kitűnő szomjoltó. 

Fokhagyma

A fokhagymának magas a nitrogén és a foszfortartalma, de ezen kívül kálium, kálcium és magnézium is található benne. Tartalmaz még A, B, C, és E-vitamint is. Antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Immunerősítő, védi a szívet, csökkenti a vérnyomást, vírus, és baktériumölő, tisztít, és még az emésztésre is jó hatással van.

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

15 cuki ötlet, hogyan díszítsd a húsvéti tojást

Vöröslencse krémleves

Tápiókapuding gazdagon

Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire

Köszönöm, hogy benéztél!

Szeretettel:

Tündi