Fotó: hvivien_photography
Azt a szép sütőtököt (Hokkaido) amit néhány napig nem volt szívem megsütni, tegnap mégiscsak megsütöttem. Mára még maradt belőle egy kicsi, ezért készítettem sütőtökös kekszet és édesburgonyás - sütőtök krémlevest ...
Nagyon jól esett ez a testet- lelket melengető leves, amely még a szemnek is szép... a chili pedig még izgalmasabbá tette...
Édesburgonyás - sütőtök krémleves hozzávalói:
• Maradék sütőben sült sütőtök
• 2 – 3 darab előre megsütött, vagy főzött édesburgonya
• 1 fej hagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 kisebb zellerszár
• 2 leveskocka (ha lehet bio)
• 1 kisebb doboz tejszínnek a fele (növényi)
• só, bors, ízlés szerint chili
• olaj
• víz
*****
Elkészítése:
A hagymákat kevés olajon (nálam most szőlőmagolaj) rövid ideig pirítottam, rádobtam a zellerszárat, chilit, sót, borsot, leveskockát, majd kevés vízzel felöntve hagytam még kicsit puhulni. Kb. tíz perc után beletettem a már megsült, villával szétnyomkodott sütőtököt, és édesburgonyát, majd öntöttem még rá vizet. Mikor már megpuhult a fokhagyma is, a levest botmixerrel pürésítettem, tejszínnel sűrítettem, ízlés szerint még fűszereztem. Tálalásnál chili paprikával, és petrezselyemzölddel díszítettem. Hogy kicsit tartalmasabb legyen, sütőtökös kekszet kínáltam mellé.
****
Néhány szó az összetevőkről:
Az édesburgonya támogatja a gyomor, valamint a vékony- és vastagbél hasznos baktériumait. Serkenti a szervezet B12 vitamin termelését. Vitaminokban, ásványokban és egyéb tápanyagokban gazdag. Rendszeresen fogyasztva szép, selymes lesz tőle a bőr. Rákellenes fitokémiai anyagokat tartalmaz.
A sütőtök B1-, B2-, B6-, C-, E- vitamint, valamint folsavat, magnéziumot, vasat, foszfort és káliumot tartalmaz. A sütőtök, különösen a Hokkaido béta-karotin tartalma cukorbetegek számára könnyen elfogyasztható. A párolt tök a gyomorra is jó hatással van, magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést. A benne található antioxidánsok növelik ellenálló képességünket, védelmet nyújtanak bizonyos típusú rákok ellen, csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
A fokhagyma tisztítja a vért, a veséket és a húgyhólyagot, javítja az emésztést, valamint serkenti a glutation termelődését, eltávolítja a szervezetből a toxinok jelentős részét, a bélben megtelepedő élősködőktől is megszabadít. Mivel az egyik legjobb természetes antioxidáns –bőségesen tartalmaz C-vitamint– nagy mennyiségű szabad gyököt képes semlegesíteni. Szabályozza a koleszterin szintet, gátolja a vérrögök kialakulását, javítja az érfalak állapotát, csökkenti a vérnyomást.
A chili magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Nem csak a vitaminjai és az antioxidánsai miatt hatékony a szervezet számára, hanem a benne található kapszaicin miatt is, amely a az endorfin termeléséért is felelős, ami a boldogságérzet kialakulásában kap nagy szerepet. Fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, eredményesen enyhíti az izületi fájdalmakat. Felgyorsítja a vérkeringést, ezáltal megakadályozza a vérrögképződést is. Hatékonyan segíti az emésztőnedvek termelődését. Szerepe van a méregtelenítésben, csökkenti a májban a zsír mennyiségét, daganatellenes hatással bír.
*******
Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.
Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.
Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:
Vitamindús, májfiatalító reggeli
Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)
Fermentált uborka, akár télre is...
Természetes vírusölők a konyhában
Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire
Köszönöm, hogy benéztél!
Szeretettel:
Tündi
Utoljára kommentelt bejegyzések