cukkini  répa  uborka  vöröshagyma  fokhagyma  paradicsom  padlizsán Egészség  Receptek májvédő  immunerősítő  fiatalító lilakáposzta kókuszzsír

Kicsit kuckózam itthon a hétvégén, nem volt kedvem kimozdulni, így megint abból "főztem", amit itthon találtam. :) Jó érzés volt pihenni, és hallgatni az esőt. Egész nap lazultam, olvasgattam, és egyszerűen elkészíthető, egészséges finomságokat ettem. Na jó, kivételt képez a tiramisu, amit vasárnap délután nagy örömmel elfogyasztottam. Persze ennek is el lehet készíteni az egészségesebb változatát, egyszer majd kipróbálom.

*****

Most pedig következzen a recept: 

Alapnak paleo liszkeverékből tortilla lapokat sütöttem serpenyőben. 

S hogy mi került rá? :)

Mivel nem volt itthon hagymám, ezért a fermentált vöröshagymámat használtam. Serpenyőben kókuszzsíron kicsit pirítottam, majd tettem rá csíkokra vágott cukkinit, répát, és uborkát. Kicsit pároltam, sóztam, borsoztam. 

Pár perc után kivettem, a serpenyőbe pedig tettem fokhagymát, paradicsomot, kis sót, majorannát. 

Mikor a paradicsom összeesett, összeforgattam a cukkinis "raguval", tettem még bele savanyított lilakáposztát, és babcsírát.

A tortilla lapra füstös ízű padlizsánkrémet kentem, erre jött a sok finom zöldség, majd szeletelt paradicsommal, sajttal, és olivabogyóval díszítettem.

A zöldségek finomak, roppanósak. Nem tart sokáig az elkészítésük. Legközelebb rizstészával keverem össze, biztos úgy is nagyon finom lesz...

*****

Néhány szó az összetevőkről...

A lilakáposzta jó hatással van a májra, érdemes hetente többször is fogyasztani. 

Anthony William szerint "...a vöröses - lilás színanyagai miatt a növényi színanyagok piramisának csúcsán helyezkedik el, ami a pigmentjeik betegség elleni harcképességét illeti. A lilakáposztában lévő kén viszi át a májba azokat a pigmenteket, amelyek óriási könnyebbséget jelentenek a májnak, az egyik legerősebb májfiatalító tápanyag. Az is tény, hogy a lilakáposzta lassítja, sőt vissza is fordítja a máj szöveteinek hegesedését."

A cukkini nyugtató és gyulladáscsökkentő, jótékonyan hat az emésztésre. Magas víztartalmának köszönhetően hidratál. Ásványi anyagok tekintetében jelentős mennyiségű mangánt, és káliumot tartalmaz. Sok C-, B6-, és K- vitamin található benne.

A sárgarépa igen gazdag tápanyagokban, Béta- karotint, B1-, B2- és B6 - vitamint, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is található benne. Bőrvédő, immunerősítő. Bioflavonoid tartalma magas, a koszorúerek véráram funkciójára erősítő hatással van, koleszterin csökkentő, vérnyomás csökkentő, szív erősítő.

A mungóbabcsírának kiemelkedően magas a fehérjetartalma, a vas- és C-vitamin tartalma. Csíráztatott formában könnyen emészthető, nem okoz bélgázosodást, rostban gazdag, segíti a salakanyagok távozását és a méregtelenítést. Szerepet játszik a szemek és csontok egészségének, az immunrendszer ellenállóképességének növelésében.

Az uborka lédús, sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) tartalmaz. Sokféle vitamin található benne, többek között A- vitamin, B- vitamin, C-vitamint. Kiváló lúgosító, gyulladásgátló, serkenti az emésztést, javítja a veseműködés. Fiatalítja testünket, megszépíti a bőrt.

A paradicsom egyik hatóanyaga a tomatin, amely javítja a hajszálereken átlépő vérmennyiséget, csökkenti a diasztolés vérnyomást. A másik anyag a likopin, ez adja az érett paradicsom színét, nagyon erős antioxidáns, így képes felvenni a küzdelmet a minden napos stressz okozta sejtkárosító szabad gyökökkel. Emellett kiemelkedő a C-, és A-vitamin tartalma, valamint fontos vas, folsav és kálium forrás is.

A fokhagyma tisztítja a vért, a veséket és a húgyhólyagot, javítja az emésztést, valamint serkenti a glutation termelődését, eltávolítja a szervezetből a toxinok jelentős részét, a bélben megtelepedő élősködőktől is megszabadít. Mivel az egyik legjobb természetes antioxidáns –bőségesen tartalmaz C-vitamint– nagy mennyiségű szabad gyököt képes semlegesíteni. Szabályozza a koleszterin szintet, gátolja a vérrögök kialakulását, javítja az érfalak állapotát, csökkenti a vérnyomást.

A vöröshagyma A-, B-,C- és E-vitamint tartalmaz, továbbá folsav, nátrium, kálium, vas tartalma is igen jelentős. Baktérium- és parazitaölő. A HKO dietetika is említést tesz róla, űzi a nyálkát, könnyíti a vizeletet, erősíti a gyomrot, nedvesíti a beleket, oldja a mérget.

A padlizsán tápanyagokban gazdag, magas rosttartalma hozzájárul a megfelelő emésztéshez. Csökkenti a koleszterinszintet, és a vérnyomást. Jó hatással van a memóriára. Nagyobb mennyiségben találhatunk benne rezet, mangánt, káliumot, magnéziumot, B-vitaminokat és K-vitamint is.

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)

Svéd uborka

Fermentált uborka, akár télre is... 

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

Vöröslencse krémleves

Tápiókapuding gazdagon

Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire

Köszönöm, hogy benéztél!

Szeretettel:

Tündi