Már két napja ott „csücsült” egy adag krumplipüré a hűtőben, és mivel a fiam már napok óta emlegeti, hogy lángost enne, gondoltam itt az alkalom, hogy a pürét is megmentsem, és a fiamnak is örömet okozzak.

Azt tudni kell, hogy nem vagyok egy gyakorlott lángos sütő, és a fiam jobban szereti a hagyományos ételeket, így az elkészítésénél még kompromisszumot is kellett kötnöm. Nem ez lett a legegészségesebb étel, amit mostanában csináltam, de még mindig jobb lett, mintha csak finomliszttel készítettem volna.

Ez a lángos egy igazi "családi vállalkozás" volt. A fiam kitalálta, én elkészítettem, a lányom pedig lefotózta. :) Lesznek fent még olyan képek, amit Vivi készít majd nekem, még csak most tanulja a fotózást, legalább gyakorol, és közben én is tanulok tőle... :) 

lángos krumplis lángos Lángos krumplipüréből krumplipüré lenmagliszt burgonya maradékmentés Receptek

Forrás: food.photo_byvivi

*******

Hozzávalók:

  • 300 gramm maradék krumplipüré
  • 50 gramm lenmagliszt
  • 300 gramm finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 darab tojás
  • 1 dl langyos víz, vagy tej
  • fél csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

A fél csomag élesztőt langyos vízben, kevés cukorral felfuttattam, majd a hozzávalókat összegyúrtam, és kb. egy órán keresztül kelesztettem. Miután megkelt, egyenlő részekre osztottam, kis zsemlécskéket formáztam belőle, majd az elsőt kb. 1 cm vastagságúra nyújtottam. Míg sült az első, addig formáztam a másodikat, és így tovább, míg ki nem sütöttem az összeset.

Megjegyzés:

Zsiradékot nem tettem bele, mert a krumplipürében volt vaj, és egy kis tejszín. Mikor akciós az édesburgonya, szoktam venni, most is így tettem, így a pürém 4- 5 darab krumpliból és 1 darab édesburgonyából készült, de volt benne ételízesítő, só és bors is.

*******

Kicsit aggódtam, hogy a lángosom nem fog sikerülni, mert az élesztő alig akart felfutni, lenmaglisztet még nem használtam lángos készítéshez, nem tudtam, hogy fog ízleni a családnak. A krumplipürét nem melegítettem fel, hideg volt, mikor elkezdtem összeállítani a tésztát, így alig akart kelni.

Végül pedig szerettem volna sütőben kisütni, hogy kicsit egészségesebb legyen, ha már ennyi finomlisztet tettem bele, s lehet, hogy egyszer ki fogom próbálni, de most mégis inkább az olajban sütés mellett döntöttem, hogy megőrizzem a hagyományos verziót

Tehát, amit elronthattam ennél a lángosnál, azt mind megtettem, mégis az eredmény csodálatos lett. :) Szerencsére mindkét gyermekemnek ízlett, így gyorsan leírtam a receptet.

******

A végeredmény persze függ attól is, hogy kinek mennyi krumplipüré maradt meg, hogy az milyen zsírtartalmú, hogy van fűszerezve... :)  Mikor a lángos tésztáját készítettem, fokozatosan adagoltam hozzá a lisztet, míg már nem "ragadt" annyira, tehát érdemes arra is odafigyelni, hogy ne tegyünk hozzá túl sokat. :) 

A teljesség igénye nélkül néhány szó a hozzávalókról:

Burgonya

Az egész burgonyagumó a héjával együtt az egészséget szolgálja. Az életerő a burgonya csodája – egy erő, amit nem szabad alábecsülni. Nagy koncentrációban tartalmaz makroásványokat és ásványi nyomelemeket. Gazdag káliumban és B6 vitaminban, továbbá biológiailag jól hasznosuló lizin van benne, amely erős fegyver a rákbetegségek, májproblémák, a gyulladások, és vírusok ellen.

Lenmag

Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban, foszforban, káliumban, magnéziumban, nátriumban, vasban, kénben, cinkben, mangánban és jódban. Kitűnő antioxidáns és gyulladáscsökkentő.

Nagy mennyiségben található benne omega-3 zsírsav, amely jelentősen csökkenti a szervezetben a gyulladást.

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Természetes vírusölők a konyhában

15 cuki ötlet, hogyan díszítsd a húsvéti tojást

Vöröslencse krémleves

Tápiókapuding gazdagon

Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire

A vad áfonya olyan a májnak, mint az anyatej az újszülöttnek

Köszönöm, hogy benéztél!

Szeretettel:

Tündi