Egy tanfolyam révén a HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) dietetikájába nyertem bepillantást, ahol felfigyeltem egy alapanyagra, s ez nem más, mint a fecskefészek. Első pillantásra elég bizarnak tűnt, s a hazánkban is előforduló fecskefészkek jutottak eszembe. :) :) :) Természetesen sejtettem, hogy ennél többről van szó, szerettem volna egy kicsit többet tudni, ezért utánanéztem az interneten.

Fecskefészek  Immunrendszer  Peptid hormon  mucoprotein  glükoprotein  kálcium  foszfor  vas  kálium Receptek Egészség

Fecskefészek leves - Forrás: Shutterstock

A kínaiak által használt fecskefészek levest a világ legdrágább ételei között tartják számon, és csak az ázsiai sziklás tengerpartokon élő szalangána fecske fészke alkalmas erre a célra. A szalangána fecske egy 11-12 centiméter hosszú, 15-18 gramm testtömegű madár, fészke és tojása fehér. Sokféle élőhelyen képes megélni, a tengerpartoktól a 2800 méter magas hegyekig. Általában barlangokban fészkel, a legtöbb fészket a hím madarak építik, röptében elkapott rovarokkal táplálkozik.

Fecskefészek  Immunrendszer  Peptid hormon  mucoprotein  glükoprotein  kálcium  foszfor  vas  kálium Receptek Egészség

Szalangána fecske - Forrás: Wikipédia

Mivel a fészkek begyűjtése sok nehézségbe ütközik, balesetveszélyes, egyes állományok súlyosan veszélyeztetettek, ezért egyre elterjedtebb a mesterséges madárházak használata. Manapság madárház farmok is léteznek, ezek a gazdaságok erre szakosodtak, felszereltek, megfelelő páratartalommal rendelkeznek.

A fészkek a madár nyálából, tengerparti fűfélékből, apróbb halakból, algákból készülnek, ürüléket nem tartalmaznak.


Ezt az ételt a kínai kultúrában legalább 400 éve fogyasztják, s a legenda szerint Kínában való elterjedése egy válogatós császárnak köszönhető, aki ugyanabban az évben nem volt hajlandó kétszer ugyanazt az ételt enni, ezért megfenyegette a szakácsát, ha mégis ugyanazt tálalná, levágja a kezét. Egy napon a szakács kifogyott az ötletekből, elkeseredésében egy piaci árustól fecskefészkeket vásárolt, aki arra bíztatta, készítsen belőle levest. 

Fecskefészek  Immunrendszer  Peptid hormon  mucoprotein  glükoprotein  kálcium  foszfor  vas  kálium Receptek Egészség

Begyűjtött fészkek - Forrás: Wikipédia

S hogy mire is jó a fecskefészek leves? :)


Ma már tudományosan is bizonyítható egészségügyi előnyei vannak. A leves erősíti az immunrendszert, jó hatással van a tüdőre, a gyomorra, és a vesére. Fiatalon tart, bőrregeneráló hatása van, elősegíti a műtéti hegek gyógyulását. A teljesség igénye nélkül peptid hormont, mucoproteint, glükoproteint, kálciumot, foszfort, vasat és káliumot tartalmaz.


Gyakran keleti "kaviárnak" is nevezik. Régen csak kiváltságosok fogyaszthatták, de még ma is az egyik legdrágább ételek közé tartozik.

Elkészítése:


Vízbe téve a fészkek zselatinszerűvé válnak. Áztatással, gőzöléssel alaplevet készítenek belőle. Zöldségekkel, ezüstrezgő gombával, főtt csirkehússal, esetleg tojással tálalják. 
 

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Svéd uborka

Fermentált uborka, akár télre is... 

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

Vöröslencse krémleves

Tápiókapuding gazdagon

Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire

Köszönöm, hogy benéztél!

Szeretettel:

Tündi