immunerősítő gyógyító méregtelenítő tisztító krémleves fokhagymakrémleves fokhagyma cékla Receptek Egészség

Mindegy, hogy tél vagy nyár, a fokhagymakrémleves az egyik olyan étel, amit bármikor képes vagyok megenni. Most hétvégén is készült egy adaggal, de ezúttal kicsit másképp csináltam. Ez a krémleves szuper fokhagymásra sikeredett, talán több is került bele a kelleténél, így az összetevőkkel csak óvatosan bánjunk. :)

Sokan ismerik a fokhagyma kivételes gyógyító hatásait. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat… szuper vírus- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Vírusellenes hatása képes megállítani a meghűlést és az influenzát. Elpusztítja a férgeket, a káros baktériumokat, segít kiüríteni a szervezetből a méreganyagokat.

Paul Pitchford ezt írja Gyógyító táplálkozás című könyvében:

A fokhagyma* vírusellenes hatása gyakran megállítja a meghűlést és az influenzát, ha idejekorán cselekszünk. Az első tünetek megjelenésének napján három óránként, 20-30 percig tartsunk a szánkban, a fogunk és az orcánk belseje között egy meghámozott, félbevágott fokhagymát, de ne rágjuk szét. Néha forgassuk meg, hogy ne "égesse meg" a kényes szöveteket. Ha túl erős a leve, használjunk egész fokhagymagerezdeket rövidebb ideig."

A fokhagymakrémleves elkészítése

Hozzávalók:

2 kisebb fej hagyma, vagy 1 nagy

2 fej fokhagyma

1 darab nagyobb méretű burgonya

Fél doboz növényi tejszín

Só, bors, köménymag, pirospaprika, bazsalikom

1 leveskocka (bio)

Kókuszzsír vagy olaj

Tápióka keményítő

víz

Feltétnek sült célka, pirítós kenyér

Elkészítése:

Most kicsit máshogy készítettem, mint eddig, mert sült fokhagymát is tettem bele. Szerencsére épp be volt kapcsolva a sütő, így két fej fokhagymát lesóztam, sütőpapírba szépen becsomagoltam, majd rácsra téve megsütöttem (a levesbe elég egy fej sült fokhagyma is). :)

A feldarabolt hagymákat, és egy fej fokhagymát zsiradékon megdinszteltem, majd rádobtam a kockákra vágott burgonyát. Fűszereztem, és annyi vízzel öntöttem fel, amennyi bőven ellepte. Beledobtam a leveskockát, s mikor már majdnem elkészült, a közben megsült fokhagymagerezdeket is beletettem. Felöntöttem vízzel, forraltam rajta, majd az egészet botmixerrel pürésítettem. Növényi tejszínnel, és egy bő evőkanál tápióka keményítővel sűrítettem.

Ritkán szoktam a levesekhez keményítőt használni, de most kevésnek bizonyult a kisebb méretű burgonya, ezért legközelebb nagyobbat teszek bele.

Eredetileg két fej fokhagymát sütöttem, de egy is bőven elég lett. A sült fokhagyma nagyon feldobta a krémleves ízét.

Feltétnek a pirítós kenyéren kívül, tehetünk még rá sült zöldségeket. Előző napról maradt sült céklánk, így együtt nagyon finom lett, arról nem is beszélve, hogy a céklának is magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Továbbá a betegségek megelőzésében, és kezelésében is igen fontos szerepe van. :)

Érdemes tehát ezzel a párosítással elkészíteni fokhagymakrémlevesünket, mert még tovább tudjuk fokozni immunerősítő hatását. :)

Fotó: Imrik Tünde
 

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten az instagramon és a tiktokon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Az egyik legfinomabb krémleves fermentált lilakáposztából...:)

Savanyú káposzta házilag... :)

Savanyított kelkáposzta... :)

Almás - zellerpüré :)

Szupervitamindús, ínycsiklandozó lilakáposzta télire...

Édesburgonyás -sütőtök krémleves :)

Vitamindús, májfiatalító reggeli

Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)

Svéd uborka

Fermentált uborka, akár télre is... 

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

Vöröslencse krémleves