Receptek vitamindús krémleves püré alma zeller burgonya A vitamin B vitamin C vitamin E vitamin Egészséges kálium foszfor vas magnézium rostban gazdag gyulladásgátló lizin

Fotó: Imrik Tünde

Ez az almás – zellerpüré csak azért készült, mert szerettem volna a maradék csirkemell és rizs mellé valami egészséges köretet. Önmagában nem jutott volna eszembe elkészíteni, mégis, mikor megkóstoltam meglepett, hogy mennyire finom. A zeller erőteljesebb ízét az alma édessége kicsit lágyítja, a növényi tejszín pedig selymesebbé teszi. :)

Könnyen elkészíthető igazi maradékmentő ötlet volt, hiszen felhasználtam hozzá egy kisebb darab zellert, egy almát, és a maradék főtt krumplit (kb. 3 evőkanállal). Tettem bele még két gerezd fokhagymát, egy darab zellerszárat, ételízesítőt, vizet.

Elkészítése:

Először a felaprított zellergumót, a zellerszárat, és a fokhagymákat kezdtem el főzni, később beledobtam a kockákra vágott almát, majd az előző napról megmaradt krumplit.

Miután minden megfőtt, a zellerszárat távolítsuk el, és botmixerrel a megfőtt zöldségeket pürésítsük.

Én ezután szoktam tejszínt (növényi) önteni bele, itt még ha kell fűszerezem, esetleg öntök még hozzá vizet. Tálalásnál néhány csepp olivaolajjal, és zellerzölddel díszítettem.

Az elkészült püré köretként és önmagában is fogyasztható, hígabb állapotában pedig egy tartalmas, vitamindús krémlevest kapunk.

Készítettem hozzá még egy kis kókuszzsírban és kókuszcukorban párolt almát. Nagyon finom így együtt is.

És hogy miért is jó a szervezetünknek? Néhány szó a hozzávalókról:

Zeller

Magas a vitamin és ásványi anyag tartalma. Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B6-, C, és E- vitamin, a kálium, foszfor, vas, magnézium. Kiváló rostforrás, megtisztítja a bélcsatornát a lerakódott salakanyagtól, felgyorsítja az emésztést. Gyulladáscsökkentő, megnyugtatja az idegrendszert. A vér koleszterinszintjét csökkenti, szabályozza a vérnyomást, a rák megelőzésében is fontos szerepe van.

Alma

„…Gyulladásgátló…segít kipucolni és megtisztítani a belső szerveket, serkenti a mirigyrendszer vérkeringését, javítja a bőr állagát, és szabályozza a vércukorszintet… alapvető béltisztító. Miközben végighalad a bélrendszeren, begyűjti és eltávolítja a testből a mikrobákat, azaz a vírusokat, a baktériumokat, az élesztő – és penészgombákat. Ugyanezt teszi a rothadó fehérjékkel, és más megbúvó kártevőkkel…Az alma mélyen, sejtszinten hidratál. Épp megfelelő adagban tartalmaz ásványi nyomelemeket, például magnéziumot, és molibdént, valamint elektrolitokat és létfontosságú ásványi sókat…”

Forrás: Anthony William – Gyógyító ételek

Burgonya

„Az egész burgonyagumó a héjával együtt az egészségedet szolgálja. A krumplitő minden hasznos tápanyagot a gumóba gyűjt. A gumók nagy koncentrációban tartalmaznak makroásványokat és ásványi nyomelemeket, ezeket a gyökereikkel a földből gyűjtik be...a burgonya gazdag káliumban és B6- vitaminban, továbbá az aminosavak fantasztikus forrása, többek közt biológiailag jól hasznosuló lizin van benne… Az egyik elterjedt tévhit szerint a burgonyafélék családja mérgező… azonban nem a burgonya okozza a bajt, hanem az elkészítésekor használt és vele feltálalt zsiradékok. A legjobb módszer…hogy a burgonya minden értékes tápanyagát megőrizzük a főzés során… ha héjastól pároljuk meg.”

Forrás: Anthony William – Gyógyító ételek

*******

Természetesen az itt leírt információk alapján nem lehet betegségeket diagnosztizálni, vagy kezelni. :) Bármilyen tünetet észlelünk magunkon, mindenképp érdemes kezelőorvosunkhoz, természetgyógyászunkhoz fordulni. :)

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Szupervitamindús, ínycsiklandozó lilakáposzta télire...

Édesburgonyás -sütőtök krémleves :)

Vitamindús, májfiatalító reggeli

Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)

Svéd uborka

Fermentált uborka, akár télre is... 

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

Vöröslencse krémleves

Tápiókapuding gazdagon

Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire

Köszönöm, hogy benéztél!

Szeretettel:

Tündi