A tápiókagyöngyről tavaly hallottam először, mikor megleptek húgomék egy kisebb adaggal. Érdekesnek találtam a fehér gyöngyöket, el sem tudtam képzelni mi készülhet ebből. Végül kiderült, hogy akár pudingot is készíthetek, vagy leveseket, főzelékeket is sűríthetek vele.

tápióka tápiókapuding bogyósgyümölcs banán kókusz kókusztej növényi tej méz magas rosttartalom gyulladáscsökkentő foszfor cink kálium A-vitamin B-vitamin C-vitamin E-vitamin D-vitamin magnézium nátrium vas kén lenmag lenmagliszt tökmagliszt karobpor antioxidáns szelén vírusölő gombapusztító kókuszchips Receptek omega 3 vitamin

Mikor először kóstoltam, nagyon megtetszett, hogy semleges íze által beilleszthetem édes, vagy sós ételekbe egyaránt. Tovább fokozta az örömöm, hogy lelkiismeretfudalás nélkül megehetek egy pohár desszertet, s ez még egészséges is lehet, attól függően, hogyan készítem. :) 

Ezt a receptet azért illettem a „gazdagon” jelzővel, mert a szokásos gyümölcsökön, növényi tejen kívül, tettem még bele karobport, lenmaglisztet, és tökmaglisztet is.

Hozzávalók:

(1 v 2 fő részére)

3 evőkanál tápiókagyöngy

víz

növényi tej (én kókusztejet használtam)

gyümölcsök (bármilyen lehet, amit szeretünk, vagy ami éppen itthon van. :) )

    Én most ebbe a következőket tettem:

  • 1 db villával összetört banánt
  • fagyasztott gyümölcsöt
  • kókuszreszeléket

karobpor vagy kakaó (elhagyható)

egy púpozott kávéskanál lenmagliszt, tökmagliszt (elhagyható)

méz, vagy édesítőszer

*******

Elkészítése:

A tápiókagyöngyöt egy kisebb lábosba tettem, felöntöttem vízzel, kicsit többet, mint ami ellepi. Hamarosan látni lehet, hogy a kis gyöngyök elkezdenek duzzadni, és ilyenkor még lehet ráönteni egy kis vizet. Legalább 10 – 15 percig kell állni hagyni, hogy beszívja magába a folyadékot.

Ezután feltettem főni, tettem bele egy evőkanál kókuszreszeléket, és folyamatosan adagoltam a kókusztejet. Ezért nem írtam a víznél és a tejnél mennyiséget, mert annyit kell adni hozzá, ami az ízlésünknek megfelelő. A végeredmény a lányom szerint lehetett volna sűrűbb, én meg direkt higítottam, mert nekem úgy jobban ízlett. :)

Oda kell figyelni közben, többször megkeverni, nehogy odaégjen.

Mikor már majdnem kész volt, beletettem a karobport, tökmaglisztet, a lenmaglisztet, és az összetört banánt.

Mikor elkészült, öntöttem rá egy teáskanálnyi mézet, majd kisebb befőttesüvegbe fagyasztott gyümölcsöt, a pudingot, és egy kis kókuszpelyhet, végül ismét fagyasztott gyümölcsöt.

Ez a desszert azonnal ehető, de éjszakára betéve másnap a munkába, iskolába is elvihető. :)

Íme a végeredmény :) 

Az utolsó képeken látszanak a gyöngyök, ez azt jelenti, hogy hagyhattam volna még kicsit a folyadékban, nem vártam meg a tíz percet, bár mikor ettem már nem is éreztem. :)

tápióka tápiókapuding bogyósgyümölcs banán kókusz kókusztej növényi tej méz magas rosttartalom gyulladáscsökkentő foszfor cink kálium A-vitamin B-vitamin C-vitamin E-vitamin D-vitamin magnézium nátrium vas kén lenmag lenmagliszt tökmagliszt karobpor antioxidáns szelén vírusölő gombapusztító kókuszchips Receptek omega 3 vitamin

tápióka tápiókapuding bogyósgyümölcs banán kókusz kókusztej növényi tej méz magas rosttartalom gyulladáscsökkentő foszfor cink kálium A-vitamin B-vitamin C-vitamin E-vitamin D-vitamin magnézium nátrium vas kén lenmag lenmagliszt tökmagliszt karobpor antioxidáns szelén vírusölő gombapusztító kókuszchips Receptek omega 3 vitamin

tápióka tápiókapuding bogyósgyümölcs banán kókusz kókusztej növényi tej méz magas rosttartalom gyulladáscsökkentő foszfor cink kálium A-vitamin B-vitamin C-vitamin E-vitamin D-vitamin magnézium nátrium vas kén lenmag lenmagliszt tökmagliszt karobpor antioxidáns szelén vírusölő gombapusztító kókuszchips Receptek omega 3 vitamin

A teljesség igénye nélkül néhány szó a hozzávalókról:

Tápióka

Egy trópusi növény, a manióka gyökeréből kinyert keményítő. Por és gyöngy alakban használják. Én eddig csak gyöngy alakjában találkoztam vele, de kíváncsivá tett, milyen lehet por alakban. :)

A tápióka gluténmentes, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Gazdag szénhidrátban, vasban, magnéziumban, foszforban, káliumban és kálciumban is, viszont a zsírtartalma alacsony.

Lenmag

Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban, foszforban, káliumban, magnéziumban, nátriumban, vasban, kénben, cinkben, mangánban és jódban. Kitűnő antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Nagy mennyiségben található benne omega-3 zsírsav, amely jelentősen csökkenti a szervezetben a gyulladást.

Tökmagliszt

Gazdag foszforban, de található benne A- és E-vitamin, szelén, cink, magnézium, mangán, réz és kálium. Jótékonyan hat a hólyag és prosztata problémákra, az idegrendszeri folyamatokra, a szív és érrendszeri panaszokra. Fehérjetartalma magas, viszont szénhidráttartalma alacsony, így fogyókúrázóknak is ideális.

Banán

A banánban lévő gyümölcscukrokhoz létfontosságú ásványi nyomelemek kötődnek, például mangán, szelén, réz, bór és molibdén. Rengeteg kálium van benne. Magas az aminosav –tartalma. Vírusölő és gombapusztító, egyszerre távolítja el a káros baktériumokat, és táplálja a jó hatású, emésztőszervi mikroorganizmusokat. Ez úton fokozza a B12 termelését is. Az emésztés támogatásában a banán felülmúlhatatlan. Csodálatos vércukorszint-stablilizátor, és gazdag a stresszkezelést segítő fitokémiai anyagokban is. (Forrás: Anthony William – Gyógyító ételek című könyve).

Karobpor

A szentjánoskenyérfa terméséből készült. Íze hasonlít a kakaóporra, zsírtartalma viszont alacsonyabb, szénhidráttartalma magasabb. Gazdag rostokban, A- és B- vitaminban, kálciumban és ásványi anyagokban. antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól. Glutén, laktóz, koffein, és koleszterin mentes.

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire

A vad áfonya olyan a májnak, mint az anyatej az újszülöttnek

Köszönöm, hogy benéztél!

Szeretettel:

Tündi