egészségestáplálkozás[-] food[-] foodfoto[-] foofphoto[-] krémleves[-] gluténmentes[-] tejmentes[-] diétás[-] tápláló[-] vitamindús[-] édesburgonya[-] sütőtök[-] chili[-] egészséges étel[-] egészség[-] lélekmelengető[-]gyógító egészség egészségestáplálkozásfood foodfoto foofphotokrémleves gluténmentestejmentes diétás tápláló vitamindús édesburgonya sütőtök chili fokhagyma egészségesétel lélekmelengető ősz őszi étel

​Fotó: hvivien_photography

Azt a szép sütőtököt (Hokkaido) amit néhány napig nem volt szívem megsütni,  tegnap mégiscsak megsütöttem. Mára még maradt belőle egy kicsi, ezért készítettem sütőtökös kekszet  és édesburgonyás - sütőtök krémlevest ... 

Nagyon jól esett ez a testet- lelket melengető leves, amely még a szemnek is szép... a chili  pedig még izgalmasabbá tette...

egészségestáplálkozás[-] food[-] foodfoto[-] foofphoto[-] krémleves[-] gluténmentes[-] tejmentes[-] diétás[-] tápláló[-] vitamindús[-] édesburgonya[-] sütőtök[-] chili[-] egészséges étel[-] egészség[-] lélekmelengető[-]gyógító egészség egészségestáplálkozásfood foodfoto foofphotokrémleves gluténmentestejmentes diétás tápláló vitamindús édesburgonya sütőtök chili fokhagyma egészségesétel lélekmelengető ősz őszi étel

 Édesburgonyás - sütőtök krémleves hozzávalói:

• Maradék sütőben sült sütőtök

• 2 – 3 darab előre megsütött, vagy főzött édesburgonya

• 1 fej hagyma

• 4 gerezd fokhagyma

• 1 kisebb zellerszár

• 2 leveskocka (ha lehet bio)

• 1 kisebb doboz tejszínnek a fele (növényi)

• só, bors, ízlés szerint chili

• olaj

• víz

*****

Elkészítése:

A hagymákat kevés olajon (nálam most szőlőmagolaj) rövid ideig pirítottam, rádobtam a zellerszárat, chilit, sót, borsot, leveskockát, majd kevés vízzel felöntve hagytam még kicsit puhulni. Kb. tíz perc után beletettem a már megsült, villával szétnyomkodott sütőtököt, és édesburgonyát, majd öntöttem még rá vizet. Mikor már megpuhult a fokhagyma is, a levest botmixerrel pürésítettem, tejszínnel sűrítettem, ízlés szerint még fűszereztem. Tálalásnál chili paprikával, és petrezselyemzölddel díszítettem. Hogy kicsit tartalmasabb legyen, sütőtökös kekszet kínáltam mellé. 

****

egészségestáplálkozás[-] food[-] foodfoto[-] foofphoto[-] krémleves[-] gluténmentes[-] tejmentes[-] diétás[-] tápláló[-] vitamindús[-] édesburgonya[-] sütőtök[-] chili[-] egészséges étel[-] egészség[-] lélekmelengető[-]gyógító egészség egészségestáplálkozásfood foodfoto foofphotokrémleves gluténmentestejmentes diétás tápláló vitamindús édesburgonya sütőtök chili fokhagyma egészségesétel lélekmelengető ősz őszi étel

Néhány szó az összetevőkről:

Az édesburgonya támogatja a gyomor, valamint a vékony- és vastagbél hasznos baktériumait. Serkenti a szervezet B12 vitamin termelését. Vitaminokban, ásványokban és egyéb tápanyagokban gazdag. Rendszeresen fogyasztva szép, selymes lesz tőle a bőr. Rákellenes fitokémiai anyagokat tartalmaz.

A sütőtök B1-, B2-, B6-, C-, E- vitamint, valamint folsavat, magnéziumot, vasat, foszfort és káliumot tartalmaz. A sütőtök, különösen a Hokkaido béta-karotin tartalma cukorbetegek számára könnyen elfogyasztható. A párolt tök a gyomorra is jó hatással van, magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést. A benne található antioxidánsok növelik ellenálló képességünket, védelmet nyújtanak bizonyos típusú rákok ellen, csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.

fokhagyma tisztítja a vért, a veséket és a húgyhólyagot, javítja az emésztést, valamint serkenti a glutation termelődését, eltávolítja a szervezetből a toxinok jelentős részét, a bélben megtelepedő élősködőktől is megszabadít. Mivel az egyik legjobb természetes antioxidáns –bőségesen tartalmaz C-vitamint– nagy mennyiségű szabad gyököt képes semlegesíteni. Szabályozza a koleszterin szintet, gátolja a vérrögök kialakulását, javítja az érfalak állapotát, csökkenti a vérnyomást.

A chili magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Nem csak a vitaminjai és az antioxidánsai miatt hatékony a szervezet számára, hanem a benne található kapszaicin miatt is, amely a az endorfin termeléséért is felelős, ami a boldogságérzet kialakulásában kap nagy szerepet. Fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, eredményesen enyhíti az izületi fájdalmakat. Felgyorsítja a vérkeringést, ezáltal megakadályozza a vérrögképződést is. Hatékonyan segíti az emésztőnedvek termelődését. Szerepe van a méregtelenítésben, csökkenti a májban a zsír mennyiségét, daganatellenes hatással bír. 

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Vitamindús, májfiatalító reggeli

Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)

Svéd uborka

Fermentált uborka, akár télre is... 

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

Vöröslencse krémleves

Tápiókapuding gazdagon

Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire

Köszönöm, hogy benéztél!

Szeretettel:

Tündi