Frankfurti leves készítésnél jutott eszembe, hogy a maradék kelkáposztát fermentálom, ezzel nem csak időt spórolok, de egészséges és ízletes ételt tudok tenni a család elé.
Hozzávalók:
- kelkáposzta
- sárgarépa
- hagyma, fokhagyma
- fűszerek: pl. bors, köménymag, babérlevél
- 2 %-os sóoldat*
*2% - os sóoldat: 1 liter előzőleg felforralt, majd lehűtött vízhez, 1 csapott evőkanál, azaz 20 gramm jódmentes só
Elkészítése:
A káposztát csíkokra vágjuk, a hagymát és a répát felszeleteljük. A megtisztított befőttsüveg aljára tesszük a fűszereket, majd a fokhagymát, répát, kelkáposztát, és 2 %-os sóoldattal leöntjük.
Tetejét lezárjuk, tálcára állítjuk, mert ha beindul az erjedési folyamat, a fedő alól elkezdhet kiszivárogni egy kis lé. Ügyeljünk arra, hogy az üvegeket ne érje forró napsütés, a hőmérséklet állandó legyen, a legjobb a 18-22°C. A készítés másnapján, már hallhatjuk a "ciripelésüket".
Ez a "ciripelés" számomra nagyon megnyugtató, mert egyrészt tudom, hogy jó úton haladunk, másrészt mert nagyon jó relaxálásra is. Szeretem a konyhámban ülve hallgatni. Lassan már függő leszek.
A kis "fermentumjaink" még néhány napig ciripelhetnek, és mikor már lecsendesedtek, akkor érdemes először megkóstolni őket. A különböző zöldségeknek más- más az érési idejük, én ezt a káposztát csak néhány hét múlva fogom kibontani.
Hogyan használhatjuk fel?
Ha elkészült a káposztánk, ehetjük simán úgy, mint egy savanyúságot, de készíthetünk belőle levest, főzeléket, sőt egy kis mártogatóst is.
Ha már felbontottuk az üveget, tegyük hűtőbe nehogy a káposztánk megromoljon. Ha pedig még nem bontottuk fel, később szeretnénk elfogyasztani, lehetőleg tegyük hűvös, sötét helyre. Sajnos nekem nincs kamrám, de eddig még szerencsére, a konyhámban nem romlott meg semmi.
Ha tetszett a recept, érdemes neked is kipróbálni!
Jó étvágyat hozzá! :)
*******
Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.
Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.
Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:
Szupervitamindús, ínycsiklandozó lilakáposzta télire...
Édesburgonyás -sütőtök krémleves :)
Vitamindús, májfiatalító reggeli
Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)
Fermentált uborka, akár télre is...
Természetes vírusölők a konyhában
Utoljára kommentelt bejegyzések