Savanyú káposzta fermentált természetes egészséges vitamindús erjesztett savanyúság rostdús Receptek savanyú káposzta savanyított káposzta diétás

Néhány hónapja még nem is gondoltam, hogy saját magam is képes leszek savanyú káposztát készíteni, de nem is akármilyen káposztát. Ez az a káposzta, amitől nem fáj a hasam. Mindig is imádtam a káposztát, de bárhol vettem, érzékenyen reagáltam rá. Mióta viszont itthon készítem, nyugodtan ehetem. :) 

Ez nagyon szuper, mert a káposzta nemcsak finom, hanem egészséges is. Tudtad, hogy a savanyú káposzta rengeteg C vitamint tartalmaz?  Emellett B1 -, B6 -, K- vitamin, karotin, vas, folsav, magnézium, foszfor, nátrium és kálium is található benne. Magas rosttartalmának köszönhetően tisztítja a bélfalat, megköti a vizet. A savanyú káposztában rengeteg jótékony baktérium található. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert kevés kalóriát tartalmaz.

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) a káposztát a májtisztító gyógynövények közé sorolja. Mindennap fogyasztva tudjuk vele fokozni a máj méregtelenítő funkcióját. Pótolja a lépet, harmonizálja a gyomrot, megállítja a fájdalmat. U vitaminból nagy mennyiség van benne, amely segíti a bélfalon lévő fekély hegesedésének gyógyulását. Az U vitamin valójában nem vitamin (metil metionin) hanem egy aminosav származék. Vízoldékony, a szervezet nem képes tárolni, az ulcer (fekély) szóból kapta az u vitamin nevet.*

A savanyú káposztát úgy készítem, hogy a káposztát fermentálom.* A fermentálás azt jelenti, hogy az ételek tartósítása természetes módon, enzimek segítségével történik. Abban, hogy a káposztánk ilyen finom legyen, nagy szerepe van a tejsavbaktériumoknak. Bár a szóban benne van a tej, de ezeknek a baktériumoknak semmi köze nincs a tejhez. :) A tejsavbaktériumok előemésztik nekünk a káposztánkat. 

A savanyú káposzta készítése

A YouTube-ra feltettem egy rövid videót ( ez az első videóm), hogyan készítettem, ha pedig inkább olvasnál tovább, a bejegyzés a videó alatt folytatódik.

Egy közepes fej káposztát vékonyra szeleteltem. Néhány levelet félretettem, később ezt használtam leszorítónak. A káposztát lesóztam, kicsit átgyúrtam, majd 1 órán keresztül állni hagytam. 1 kg káposztához ízlés szerint kb. 20 g sót tehetünk (én néha kicsit többet is teszek).

Savanyú káposzta fermentált természetes egészséges vitamindús erjesztett savanyúság rostdús Receptek savanyú káposzta savanyított káposzta diétás

Miközben pihent a káposzta, a tisztított üvegek aljára fűszereket tettem (ízlés szerint ez lehet babérlevél, kömény, feketebors, kardamon, mustármag, borókabogyó, stb.). Szoktam tenni bele fokhagymát, és időnként almát is, de most az alma kimaradt. :)

Ha teszünk bele almát, érdemes azt is az üveg aljára tenni, vagy a káposzta közé. Előfordult már, hogy az alma csak később jutott eszembe, ezért felülre tettem. Mivel nem érte víz, megbarnult, alul viszont mindig szép világos maradt.

Miután megtöltöttem az üvegeket, a szeletelt káposztát leszorítottam a félretett levelekkel, de leszorítónak használhatunk más zöldségeket is, pl. sárgarépát.

Savanyú káposzta fermentált természetes egészséges vitamindús erjesztett savanyúság rostdús Receptek savanyú káposzta savanyított káposzta diétás

Az első két alkalommal a káposztát 5 literes üvegekbe pakoltam, de most kicsiket választottam. Így könnyebb felbontani, ha bármilyen étel mellé savanyúságot szeretnék enni.

Savanyú káposzta fermentált természetes egészséges vitamindús erjesztett savanyúság rostdús Receptek savanyú káposzta savanyított káposzta diétás

Miután kész voltam az üvegek töltésével, a tálak alján lévő levet, amit a káposzta kiengedett, ráöntöttem a káposztákra. Az üvegből hiányzó folyadékot pedig előzőleg felforralt, majd lehűtött sós vízzel pótoltam. Egy liter vízhez, egy csapott evőkanál sót tettem.

Az első két alkalommal, mikor savanyú káposztát készítettem, nem töltöttem fel folyadékkal az üveget, mert szépen gyarapodott a leve. Végül mégsem lett teli, pótolnom kellett. Ezért döntöttem úgy, hogy ezt már az elején megteszem. Arra figyeljünk, hogy mindig hagyjunk 1-1,5 centit az üveg teteje, és a folyadék között.

Miután az összes üveget feltöltöttem, mindet szorosan lezártam, majd tálcára tettem. Most szobahőmérsékleten a pulton erjesztem addig, amíg lecsendesedik. :)

Igaz milyen szép az alja? Ezt a képet a készítés napján fotóztam.
 

Savanyú káposzta fermentált természetes egészséges vitamindús erjesztett savanyúság rostdús Receptek savanyú káposzta savanyított káposzta diétás

A káposztáim már a második nap beindultak, és elkezdtek "ciripelni", a levüket ereszteni. Néhány hét múlva elkészülnek, alig várom, hogy megkóstoljam. :)

Itt három naposak. :) 

Savanyú káposzta fermentált természetes egészséges vitamindús erjesztett savanyúság rostdús Receptek savanyú káposzta savanyított káposzta diétás

Ezen a fotón pedig a tavasszal eltett káposztám látható. Két hónap után mertem kibontani. Ez volt az első káposzta, amit készítettem, és tökéletes lett.

Savanyú káposzta fermentált természetes egészséges vitamindús erjesztett savanyúság rostdús Receptek savanyú káposzta savanyított káposzta diétás

* Ha a fermentálásról többet szeretnél tudni, már több könyv is megjelent a témában, az interneten is rengeteg információt találhatsz (facebook csoportok is alakultak, érdemes ott is körül nézni). A hagyományos kínai orvoslás (HKO) dietetikájába pedig egy tanfolyam (Táplálkozási Tanácsadás Felsőfokon) keretében nyertem bepillantást.

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten az instagramon és a tiktokon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Almás - zellerpüré :)

Szupervitamindús, ínycsiklandozó lilakáposzta télire...

Édesburgonyás -sütőtök krémleves :)

Vitamindús, májfiatalító reggeli

Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)

Svéd uborka

Fermentált uborka, akár télre is... 

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

Vöröslencse krémleves