fermentált krémleves lilakáposzta egészséges gyors vitamindús ebédötlet vacsoraötlet Receptek lilakáposzta krémleves immunerősítő májfiatalító emésztést könnyítő tápláló

Nagyon szeretem a lilakáposztát. Amellett, hogy rengeteg vitamint tartalmaz, nagyon finom, és a színe is csodás. Tudtad, hogy a lilakáposzta sokkal több C vitamint tartalmaz, mint a fehérkáposzta? Ezenkívül található még benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, K- és U-vitamin. Erősíti az immunrendszert, enyhíti a gyulladást, jó hatással van az emésztésre, az egyik legerősebb májfiatalító tápanyag.

Ezt a krémlevest fermentált lilakáposztából készítettem. A fermentálás azt jelenti, hogy az ételek tartósítása természetes módon történik. A tartósítás során nem használunk mesterséges tartósítószereket, a zöldségek mellett csak sót, vizet, fűszereket.

Fermentálás során egy könnyebben emészthető táplálékot kapunk, mivel az étel "előemésztett" lesz. Zöldségek esetében a végeredmény egy egészséges, vitamindús, tápláló, ízletes savanyúság. Azonban nemcsak savanyúságokat lehet így készíteni, fermentált étel pl. a joghurt és a kefir, fermentált ital pedig a bor, és a sör. :)

Fermentált zöldségeinket a későbbiekben többféle módon felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle pl. mártást, salátát, növényi tejet, levest. Én nagyon szeretem a krémleveseket, ezért erre hoztam most receptet. :)

Mikor először megfőztem, tudtam, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom. Imádom a bársonyos, selymes, savanykás ízét. S mivel a lilakáposzta fermentálva van, nyugodtan ehetem, nem fáj tőle a hasam. A fermentált lilakáposzta készítéséről megosztottam már egy bejegyzést, itt találod.

fermentált krémleves lilakáposzta egészséges gyors vitamindús ebédötlet vacsoraötlet Receptek lilakáposzta krémleves immunerősítő májfiatalító emésztést könnyítő tápláló

Mivel ilyen csodás lila színe van, érdemes lilahagymát tenni bele. Aki pedig szereti a fokhagymát, tehet bele bőven, ettől a leves még egészségesebb lesz. Én most csak azért nem tettem, mert sajnos elfogyott, de egy kis fokhagymaporral pótoltam. :)

A lilakáposzta krémleves elkészítése:

A YouTube-ra feltettem egy rövid videót, hogyan készítettem, ha pedig inkább olvasnál tovább, a bejegyzés a videó alatt folytatódik. :)

Hozzávalók:

1 üveg fermentált lilakáposzta (400 ml)

1 db lilahagyma

1 db krumpli

1 db alma

Fűszerek (só, bors, köménymag, fokhagyma vagy fokhagymapor, kurkuma, esetleg kevés chili)

1 db leveskocka (bio)

½ doboz növényi tejszín

Kókuszzsír

víz

fermentált krémleves lilakáposzta egészséges gyors vitamindús ebédötlet vacsoraötlet Receptek lilakáposzta krémleves immunerősítő májfiatalító emésztést könnyítő tápláló

Elkészítése:

A feldarabolt lilahagymát a kókuszzsíron megdinsztelem, majd rádobom az előzőleg meghámozott, felkockázott burgonyát. Erre jöhet a káposzta (az üvegből kicsit mindig félreteszek, mert szeretek nyersen is a levesbe tenni, és a sós levét sem öntöm bele mind). :) Persze az is jó, ha a megfőtt káposztából rakunk félre, mindenképp feldobja a levesünket.

Miután a káposztát is beletettem, sózom, borsozom, ízlés szerint fűszerezem, és annyi folyadékkal töltöm fel, amennyi bőven ellepi. Beleteszem a leveskockát, majd kb. 15-20 perc főzés után mehet bele a meghámozott, kockákra vágott alma is.

Mikor minden megfőtt, leveszem a tűzről, picit hűlni hagyom, ezután turmixolom. Kicsit visszateszem a tűzre, növényi tejszínnel sűrítem, és ha kell, még fűszerezem. 

Végezetül pedig egy nagyon kellemes, kissé savanykás ízű levest kapunk. :)

fermentált krémleves lilakáposzta egészséges gyors vitamindús ebédötlet vacsoraötlet Receptek lilakáposzta krémleves immunerősítő májfiatalító emésztést könnyítő tápláló

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten az instagramon és a tiktokon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Savanyú káposzta házilag... :)

Savanyított kelkáposzta... :)

Almás - zellerpüré :)

Szupervitamindús, ínycsiklandozó lilakáposzta télire...

Édesburgonyás -sütőtök krémleves :)

Vitamindús, májfiatalító reggeli

Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)

Svéd uborka

Fermentált uborka, akár télre is... 

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

Vöröslencse krémleves