Nagyon szeretem a lilakáposztát. Amellett, hogy rengeteg vitamint tartalmaz, nagyon finom, és a színe is csodás. Tudtad, hogy a lilakáposzta sokkal több C vitamint tartalmaz, mint a fehérkáposzta? Ezenkívül található még benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, K- és U-vitamin. Erősíti az immunrendszert, enyhíti a gyulladást, jó hatással van az emésztésre, az egyik legerősebb májfiatalító tápanyag.
Ezt a krémlevest fermentált lilakáposztából készítettem. A fermentálás azt jelenti, hogy az ételek tartósítása természetes módon történik. A tartósítás során nem használunk mesterséges tartósítószereket, a zöldségek mellett csak sót, vizet, fűszereket.
Fermentálás során egy könnyebben emészthető táplálékot kapunk, mivel az étel "előemésztett" lesz. Zöldségek esetében a végeredmény egy egészséges, vitamindús, tápláló, ízletes savanyúság. Azonban nemcsak savanyúságokat lehet így készíteni, fermentált étel pl. a joghurt és a kefir, fermentált ital pedig a bor, és a sör. :)
Fermentált zöldségeinket a későbbiekben többféle módon felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle pl. mártást, salátát, növényi tejet, levest. Én nagyon szeretem a krémleveseket, ezért erre hoztam most receptet. :)
Mikor először megfőztem, tudtam, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom. Imádom a bársonyos, selymes, savanykás ízét. S mivel a lilakáposzta fermentálva van, nyugodtan ehetem, nem fáj tőle a hasam. A fermentált lilakáposzta készítéséről megosztottam már egy bejegyzést, itt találod.
Mivel ilyen csodás lila színe van, érdemes lilahagymát tenni bele. Aki pedig szereti a fokhagymát, tehet bele bőven, ettől a leves még egészségesebb lesz. Én most csak azért nem tettem, mert sajnos elfogyott, de egy kis fokhagymaporral pótoltam. :)
A lilakáposzta krémleves elkészítése:
A YouTube-ra feltettem egy rövid videót, hogyan készítettem, ha pedig inkább olvasnál tovább, a bejegyzés a videó alatt folytatódik. :)
Hozzávalók:
1 üveg fermentált lilakáposzta (400 ml)
1 db lilahagyma
1 db krumpli
1 db alma
Fűszerek (só, bors, köménymag, fokhagyma vagy fokhagymapor, kurkuma, esetleg kevés chili)
1 db leveskocka (bio)
½ doboz növényi tejszín
Kókuszzsír
víz
Elkészítése:
A feldarabolt lilahagymát a kókuszzsíron megdinsztelem, majd rádobom az előzőleg meghámozott, felkockázott burgonyát. Erre jöhet a káposzta (az üvegből kicsit mindig félreteszek, mert szeretek nyersen is a levesbe tenni, és a sós levét sem öntöm bele mind). :) Persze az is jó, ha a megfőtt káposztából rakunk félre, mindenképp feldobja a levesünket.
Miután a káposztát is beletettem, sózom, borsozom, ízlés szerint fűszerezem, és annyi folyadékkal töltöm fel, amennyi bőven ellepi. Beleteszem a leveskockát, majd kb. 15-20 perc főzés után mehet bele a meghámozott, kockákra vágott alma is.
Mikor minden megfőtt, leveszem a tűzről, picit hűlni hagyom, ezután turmixolom. Kicsit visszateszem a tűzre, növényi tejszínnel sűrítem, és ha kell, még fűszerezem.
Végezetül pedig egy nagyon kellemes, kissé savanykás ízű levest kapunk. :)
Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.
Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten az instagramon és a tiktokon is.
Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:
Savanyú káposzta házilag... :)
Szupervitamindús, ínycsiklandozó lilakáposzta télire...
Édesburgonyás -sütőtök krémleves :)
Vitamindús, májfiatalító reggeli
Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)
Fermentált uborka, akár télre is...
Természetes vírusölők a konyhában
Utoljára kommentelt bejegyzések