A piacon vettem egy kisebb kelkáposztát. Ritkán veszünk, engem nem zavar kissé kesernyés íze, de a gyerekeknek nem a kedvence, így nem készítettem sokat. :)  Mivel tudom, hogy milyen sok vitamint tartalmaz, sokkal nagyobb élvezettel ettem, s bár még maradt másnapra, reggelire tökéletes volt.  :)

fokhagyma magas rosttartalom kelkáposzta keresztesvirágúak immunerősítő daganatmegelőző gyulladásgátló krémleves antioxidáns vírusölő baktériumölő A vitamin B vitamin C vitamin E vitamin kálium Kálcium magnézium Receptek magas vérnyomás

Fotó: food.photo_byvivi

*******

Hozzávalók:

(1 – 2 fő részére)

  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • 1 db közepes méretű burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb hagyma
  • fél alma
  • zsiradék (pl. libazsír)
  • tejszín
  • petrezselyem
  • ételízesítő
  • bors
  • pirospaprika
  • köménymag
  • víz

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát zsiradékon elkezdtem pirítani, majd rádobtam a fokhagymát, a kockára vágott krumplit, és a felaprított káposztát (néhány szeletet félretettem). Sóztam, borsoztam, kicsit pirítottam még, majd szórtam rá köménymagot, és kevés pirospaprikát is. Felöntöttem annyi vízzel, ami bőven ellepte. Beledobtam a felkockázott almát, néhány szál petrezselymet, egy kis ételízesítőt, és addig főztem, míg a krumpli megpuhult. Ekkor beletettem a maradék káposztát és a tejszínt, majd végül leturmixoltam.

Tálalható párolt kelkáposztával, pirított kenyérkockával, vagy bármilyen feltéttel, amit szeretünk. Én reszelt füstölt sajtot, apróra vágott petrezselymet, és zöldségchipset morzsoltam rá. :)

*******

 Megjegyzés: az egész káposztát is megfőzhetjük, de én azért adtam hozzá nyers kelkáposztát, mert szerettem volna egy kis frissességet csempészni a levesembe. :) Most először próbáltam, de nem utoljára. :)   

Reggel nyers kelkáposztát is leturmixolhatunk, igazi vitaminbomba. Tehetünk mellé almát, banánt, barackot is, hogy kellemesebb legyen az íze.

*******

A teljesség igénye nélkül néhány szó a hozzávalókról:

Kelkáposzta

A kelkáposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik. Ásványi anyag tartalma nagyon magas, a szervezet remekül tudja hasznosítani a magnéziumot és a kálciumot együttesen. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző, és gyulladásgátló hatással is rendelkezik. 100 százalékban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét. Található még benne B1-, B2- és E-vitamin is, továbbá kálium, és vas. Védi a szívet, szabályozza a vérnyomást, erősíti a csontokat, és jótékony hatással van az idegrendszerre.

Fokhagyma

A fokhagymának magas a nitrogén és a foszfortartalma, de ezen kívül kálium, kalcium és magnézium is található benne. Tartalmaz még A, B, C, és E-vitamint is. Antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Immunerősítő, védi a szívet, csökkenti a vérnyomást, vírus, és baktériumölő, tisztít, és még az emésztésre is jó hatással van.

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Lángos krumplipüréből

Természetes vírusölők a konyhában

15 cuki ötlet, hogyan díszítsd a húsvéti tojást

Vöröslencse krémleves

Tápiókapuding gazdagon

Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire

A vad áfonya olyan a májnak, mint az anyatej az újszülöttnek

Köszönöm, hogy benéztél!

Szeretettel:

Tündi