Mindegy, hogy tél vagy nyár, a fokhagymakrémleves az egyik olyan étel, amit bármikor képes vagyok megenni. Most hétvégén is készült egy adaggal, de ezúttal kicsit másképp csináltam. Ez a krémleves szuper fokhagymásra sikeredett, talán több is került bele a kelleténél, így az összetevőkkel csak óvatosan bánjunk. :)
Sokan ismerik a fokhagyma kivételes gyógyító hatásait. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat… szuper vírus- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Vírusellenes hatása képes megállítani a meghűlést és az influenzát. Elpusztítja a férgeket, a káros baktériumokat, segít kiüríteni a szervezetből a méreganyagokat.
Paul Pitchford ezt írja Gyógyító táplálkozás című könyvében:
„A fokhagyma* vírusellenes hatása gyakran megállítja a meghűlést és az influenzát, ha idejekorán cselekszünk. Az első tünetek megjelenésének napján három óránként, 20-30 percig tartsunk a szánkban, a fogunk és az orcánk belseje között egy meghámozott, félbevágott fokhagymát, de ne rágjuk szét. Néha forgassuk meg, hogy ne "égesse meg" a kényes szöveteket. Ha túl erős a leve, használjunk egész fokhagymagerezdeket rövidebb ideig."
A fokhagymakrémleves elkészítése
Hozzávalók:
2 kisebb fej hagyma, vagy 1 nagy
2 fej fokhagyma
1 darab nagyobb méretű burgonya
Fél doboz növényi tejszín
Só, bors, köménymag, pirospaprika, bazsalikom
1 leveskocka (bio)
Kókuszzsír vagy olaj
Tápióka keményítő
víz
Feltétnek sült célka, pirítós kenyér
Elkészítése:
Most kicsit máshogy készítettem, mint eddig, mert sült fokhagymát is tettem bele. Szerencsére épp be volt kapcsolva a sütő, így két fej fokhagymát lesóztam, sütőpapírba szépen becsomagoltam, majd rácsra téve megsütöttem (a levesbe elég egy fej sült fokhagyma is). :)
A feldarabolt hagymákat, és egy fej fokhagymát zsiradékon megdinszteltem, majd rádobtam a kockákra vágott burgonyát. Fűszereztem, és annyi vízzel öntöttem fel, amennyi bőven ellepte. Beledobtam a leveskockát, s mikor már majdnem elkészült, a közben megsült fokhagymagerezdeket is beletettem. Felöntöttem vízzel, forraltam rajta, majd az egészet botmixerrel pürésítettem. Növényi tejszínnel, és egy bő evőkanál tápióka keményítővel sűrítettem.
Ritkán szoktam a levesekhez keményítőt használni, de most kevésnek bizonyult a kisebb méretű burgonya, ezért legközelebb nagyobbat teszek bele.
Eredetileg két fej fokhagymát sütöttem, de egy is bőven elég lett. A sült fokhagyma nagyon feldobta a krémleves ízét.
Feltétnek a pirítós kenyéren kívül, tehetünk még rá sült zöldségeket. Előző napról maradt sült céklánk, így együtt nagyon finom lett, arról nem is beszélve, hogy a céklának is magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Továbbá a betegségek megelőzésében, és kezelésében is igen fontos szerepe van. :)
Érdemes tehát ezzel a párosítással elkészíteni fokhagymakrémlevesünket, mert még tovább tudjuk fokozni immunerősítő hatását. :)
Fotó: Imrik Tünde
Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.
Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten az instagramon és a tiktokon is.
Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:
Az egyik legfinomabb krémleves fermentált lilakáposztából...:)
Savanyú káposzta házilag... :)
Szupervitamindús, ínycsiklandozó lilakáposzta télire...
Édesburgonyás -sütőtök krémleves :)
Vitamindús, májfiatalító reggeli
Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)
Fermentált uborka, akár télre is...
Természetes vírusölők a konyhában
Utoljára kommentelt bejegyzések