Nagyon szeretem a sütiket, ezért most elhatároztam, hogy olyat sütök, ami kevésbé okoz lelkiismeretfurdalást. :) Így az összetevőkből elhagytam a sima lisztet, viszont tettem bele lenmaglisztet, zabpelyhet, és tökmaglisztet is.

Fontos, hogy mielőtt elkezdjük összeállítani a sütit, áztassuk növényi tejbe a zabpelyhet, mert ha ezt a lépést kihagyjuk, miután megsült, érezhetünk benne keményebb zabpehely darabokat (én az első sütésnél így jártam, bár engem egyáltalán nem zavart). Sőt, a sütemény kicsit szárazabb lett, ez a fotókon talán látszik is. 

S hogy miért tigrismintás banán? Már néhány napja ott árválkodott egy banán a konyhapultomon, mikor ránéztem egyből ez a jelző jutott eszembe. :) Fontos, hogy érett banánt tegyünk a sütinkbe, mert ettől lesz édesebb. :) Tovább édesíthetjük, ha datolyát is teszünk hozzá. :)

Az is fontos, hogy milyen édesítőt használunk. Én ízesítettem már eritrittel is, csodálkoztam, hogy lehet az, hogy mielőtt betettem a sütit a sütőbe, kellemes édes íze volt, miután pedig megsült, olyan volt, mintha nem is tettem volna bele semmit. Ekkor néztem utána, és kiderült, hogy eritrittel max. 160 fokon süthetek, mert afölött az eritrit lebomlik. Ezért azt ajánlom, hogy mindenki a jól bevált édesítőjét használja.

muffin banán Receptek Kálium tápióka tápiókakeményítő lenmag lenmagliszt zabpehely tökmagliszt vitamin A vitamin B vitamin C vitamin E vitamin Kálcium Magnézium Magas rosttartalom jód D vitamin omaga 3 gyulladáscsökkentő foszfor magnézium vas cink szelén prebiotikum

Forrás: food.photo_byvivi

Hozzávalók:

(4 db muffinhoz)

  • 40 g zabpehely
  • 10 g tápióka keményítő
  • 40 g lenmagliszt
  • 10 g tökmagliszt
  • ízlés szerint édesítő
  • 1 teáskanál szódabikarbóna, vagy sütőpor
  • 1 db (tigrismintás) banán
  • 80 g jó minőségű étcsoki
  • 30 g vaj
  • 1 db tojás
  • fél pohár, kb. 100-110 g növényi tej

Elkészítése:

Mikor a zabpehely megpuhult, elkezdtem összeállítani a sütit. A csokoládét és a vajat, vízgőz felett olvasztottam. Miután lehűlt egy picit, belekevertem a tojást, és az édesítőt. Ezután összekészítettem a száraz hozzávalókat (lenmaglisztet, tápiókakeményítőt, tökmaglisztet, szódabikarbónát).

A banánt villával összetörtem, belekevertem a zabpehelybe, majd erre öntöttem az olvasztott csokikrémet. Ezután már mehettek bele a száraz hozzávalók.

Miután mindent összekevertem, egy tepsi aljára kevés vizet öntöttem, és abba állítottam a tésztával megtöltött, vajjal kikent, kerek sütőformákat.

180 fokon 25-30 perc alatt megsütöttem. A végeredmény egy finom, puha muffin lett.

*******

A süti készítésénél nem fontos ennyiféle lisztet használni. Szerintem elég a zabpehelyliszt, és a lenmagliszt. A tökmaglisztet azért vettem, mert akciós volt, és azóta kísérletezek vele. A tápióka keményítőről pedig azután hallottam először, mikor elkészítettem a tápiókapudingomat.Erről írtam is egy bejegyzést, itt találod. :)

Szerintem az a lényeg, hogy bátran kísérletezzünk, az elsőbe kb. 60 g étcsokit tettem, mert ennyi volt itthon, ebbe egy egész táblát, 80 g-ot. Lehet, hogy legközelebb csak zabpehelylisztet, és lenmaglisztet használok, és teszek bele kevés sima lisztet is... :) 

Általában nem készítek nagy adagokat, a fiam nem nagyon rajong értük, inkább a hagyományos ételeket szereti. A lányom értékeli inkább ezeket a kísérletezéseimet, bár most hiányzott neki a megszokott édes íz. :) Annak pedig különösen örül, hogy gyakorolhatja a fotózást. Ezeket a képeket ő készítette. :)

muffin banán Receptek Kálium tápióka tápiókakeményítő lenmag lenmagliszt zabpehely tökmagliszt vitamin A vitamin B vitamin C vitamin E vitamin Kálcium Magnézium Magas rosttartalom jód D vitamin omaga 3 gyulladáscsökkentő foszfor magnézium vas cink szelén prebiotikum

Forrás: food.photo_byvivi

******

A teljesség igénye nélkül néhány szó a hozzávalókról:

Zabpehely

Fehérjében, antioxidánsokban, ásványi anyagokban, B- és E- vitaminban gazdag. Megtalálható benne a cink, kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, szelén. Magas rosttartalma van. Fontos szerepe van az emésztésben azáltal, hogy olyan prebiotikumokat tartalmaz, amelyek a vastagbélbe jutva, a baktériumok szaporodását segítik.

Lenmag

Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban, foszforban, káliumban, magnéziumban, nátriumban, vasban, kénben, cinkben, mangánban és jódban. Kitűnő antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Nagy mennyiségben található benne omega-3 zsírsav, amely jelentősen csökkenti a szervezetben a gyulladást.

Tápióka

Egy trópusi növény, a manióka gyökeréből kinyert keményítő. Por és gyöngy alakban használják. A tápióka gluténmentes, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Gazdag szénhidrátban, vasban, magnéziumban, foszforban, káliumban és kálciumban is, viszont a zsírtartalma alacsony.

Tökmagliszt

Gazdag foszforban, de található benne A- és E-vitamin, szelén, cink, magnézium, mangán, réz és kálium. Jótékonyan hat a hólyag és prosztata problémákra, az idegrendszeri folyamatokra, a szív és érrendszeri panaszokra. Fehérjetartalma magas, viszont szénhidráttartalma alacsony, így fogyókúrázóknak is ideális.

Banán

A banánban lévő gyümölcscukrokhoz létfontosságú ásványi nyomelemek kötődnek, például mangán, szelén, réz, bór és molibdén. Rengeteg kálium van benne. Magas az aminosav –tartalma. Vírusölő és gombapusztító, egyszerre távolítja el a káros baktériumokat, és táplálja a jó hatású, emésztőszervi mikroorganizmusokat. Ez úton fokozza a B12 termelését is. Az emésztés támogatásában a banán felülmúlhatatlan. Csodálatos vércukorszint-stablilizátor, és gazdag a stresszkezelést segítő fitokémiai anyagokban is. (Forrás: Anthony William – Gyógyító ételek című könyve).

*******

Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.

Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten és az instagramon is.

Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:

Vöröslencse krémleves

Tápiókapuding gazdagon

Gyümölcsös, chiamagos zabkása reggelire

A vad áfonya olyan a májnak, mint az anyatej az újszülöttnek

Köszönöm, hogy benéztél!

Szeretettel:

Tündi