A fiam egyik kedvence, amit bármikor képes megenni, az a frankfurti leves. Én is szeretem, mert gyorsan elkészül, finom, és még tápláló is.
A leves egyik fő összetevője a kelkáposzta, amely a keresztesvirágú növények közé tartozik. Keresztesvirágúnak számítanak a káposztafélék, a fodros kel, a brokkoli, a leveles kel, a karfiol, a kelbimbó, a retekfélélék, torma, vízitorma, karalábé. Vitaminokban (A, B, C, E, K), ásványi anyagokban, rostban gazdagok. Magas kéntartalmuk hozzájárul a tüdő egészséges működéséhez. Vírusölő, és daganatgátló hatásuk van.
Ha szereted a kelkáposztát, érdemes ezt a receptemet is megnézned: Kelkáposzta - krémleves sok fokhagymával…
A frankfurti leves elkészítése
Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 szál répa
2 db burgonya
2 pár virsli
1 db leveskocka (bio)
tejföl (növényi)
kókuszzsír
liszt (gluténmentes)
pirospaprika
majoránna
fűszerkömény
bors
só
víz
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát, és fokhagymát megdinsztelem, rádobom a megtisztított, kockákra vágott répát, burgonyát, és fél fej csíkokra vágott kelkáposztát. Kicsit párolom, fűszerezem, beleteszem a leveskockát, majd annyi vízzel öntöm fel, hogy bőven ellepje.
Miközben fő a leves, a maradék káposztát felcsíkozom, egy részét kókuszzsíron, zúzott fokhagyma kíséretében megpirítom, sózom, borsozom, és félreteszem.
Mikor már majdnem elkészült a leves, beledobom a virslit, de előtte kimerek egy merőkanálnyi zöldséges levet, leturmixolom, teszek hozzá tejfölt, és a végén ezzel sűrítem. Persze lehet keményítővel, vagy liszttel is sűríteni, de én így jobban szeretem.
Legutóbb, mikor készítettem, főztem bele egy kis glutén és tojásmentes nokedlit is… nagyon finom lett. :)
Még forrón tálalom, a leves tetejére pedig az előzőleg megpirított káposztából szórok egy kicsit. :)
Ha a maradék káposztát nem tudod felhasználni, fermentálhatod. A receptet itt találod: Savanyított kelkáposzta...:)
Fotó: Imrik Tünde
Köszönöm, hogy benéztél! :)
Ha tetszett a bejegyzésem, megköszönöm, ha megosztod.
Facebook oldalamhoz itt csatlakozhatsz, de követhetsz a pinteresten az instagramon és a tiktokon is.
Érdeklelhetnek még a következő bejegyzések is:
Immunerősítő fokhagymakrémleves a téli hónapokra... :)
Az egyik legfinomabb krémleves fermentált lilakáposztából...:)
Savanyú káposzta házilag... :)
Szupervitamindús, ínycsiklandozó lilakáposzta télire...
Édesburgonyás -sütőtök krémleves :)
Vitamindús, májfiatalító reggeli
Fecskefészek leves, ami fiatalon tart... :)
Fermentált uborka, akár télre is...
Természetes vírusölők a konyhában
Utoljára kommentelt bejegyzések